Swedish Pattern Society – Svensk mönsterdesign

Foto: Social Pattern Society, bild av Emma Hultén

Gretas på Haymarket - morgonmöte med design i fokus

Idag träffade jag medlemmarna från Swedish Pattern Society på Scandics hotell Haymarket i Stockholm för en inspirationsboost och utbyte mönsterkollegor emellan. Swedish Pattern Society (SPS) är en svensk samling av mönsterdesigners med olika inriktning skapad av Bärbel Dressel 2018 för att samla Svensk mönsterdesigners för utbyte oss emellan samt möjligheter till att synas utåt för uppdrag och samarbeten. 180 svenska designer är medlemmar i dagsläget allt från mönsterdesigners i början av sin bana till mer etablerade välkända mönsterskapare.
Mönster av Tess Enarsson 2020

En kreativ grupp skapande designers - framtidens inredare och modeskapare?

Att träffas och höra vad andra likasinnade gör och arbetar med är lärorikt för alla. Någon hade startat med  konstutställningar och nu valt att nicha sig på att spegla sin hemort, en annan på kvinnohistoria och porträtt av kvinnor som förtjänar att lyftas fram ytterligare genom hennes finurliga sätt att lyfta fram egenskaperna som kvinnorna eller grupperna. T ex Marie Courie som med lysande fingeravtryck fick gestalta hennes verk av att upptäcka radium.

Winterviken, kurser och limtryck

Gruppens skapare Bärbel håller en hel del kurser online inom mönsterdesign och illustration med mera. En kvinna var förförd efter ett studiebesök på Ulricehamns Tapetfabrik och de tryck som görs där med limtryck och screentryck. Lätt hänt även om jag inte haft förmånen till att besöka dem än. Emma som tagit bilden av oss arbetar med växtmönster då hon är biolog i grunden och Catharina som kom med en klänning vars mönster hon skapat från en av sina tavlor har just nu en pågående utställning på restaurang, konferens och konsthall Winterviken, som drivs av Markus Aujalay från Årets Mästerkock och Erika Michael. Alla företagare i olika skala som strävar efter att nå ut som mönsterskapare och designers genom sina egna vägar. Bra att ha varandra här där vägvalen kan bli många.

En trevlig dag var det i Stockholm med givande nya kontakter och historier om företagande kreatörers skapande vägar. 

Själv gillar jag att gestalta fåglar och andra djur men vurmar också för vår svenska historia fram till det tidiga 1900-talet. Just nu siktar nu på att få ut en tapetkollektion med eller utan djur, historiskt eller inte det får vi se. Håll utkik! För min egen del kommer jag nog också att besöka svenska tapetfabriker för att få mer kunskap och inspiration till hur jag kan jobba. Planeringen är halva nöjet!

Ha det fint!

Tess

Mer om Swedish Pattern Society

Tolvtusen följare har SPS på Instagram. Vill du bli en av dem eller är nyfiken på  mönster, samarbeten och inspiration är du välkommen! @swedishpatternsociety

 

På SPS hemsida presenteras flertalet av medlemmarna med deras konststil av mönster med kontaktuppgifter.

Till Swedish Patterns Societys hemsida…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *