Oljemålning & gicleétryck

Bild Fine Art Print Signering

Olja på duk – Att prova på nya medium

Inför kommande konstutställningar under våren har jag provat på att måla i olja på canvasduk. Lite läskigt då det verkar finnas så många olika flaskor med medium att använda till sitt skapande.

Helt enkelt frågade jag i en konstnärsbutiken Jordi på Söder i Stockholm för att bena ut det som ibland kan göra att man tvekar. Där fick jag lära mig att tänka från magert – fett. Börja att blanda ut med terpentin eller inte alls i de första lagren och blanda i mer och mer av rå linolja för varje lager – om man vill måla i lager. Då var det bara att sätta i gång. Oljefärger och penslar hade jag sedan många år utan att provat någon gång. Även dukar hade jag som jag köpt in för att prova på akrylfärger.

Korp i olja 30×30 cm på canvas av Tess Enarsson -2020.

Nedan är min första klara oljemålning, Korp på duk. Korpen fick strax efter en vithövdad örn som kompis. Den finns att se på konst.se/tessenarsson där jag har mitt online-galleri.

Gicleétryck på akvarellpapper Hahnemühle German Etching 310 gram, 40 x 30 cm.
Blå dörren i Lund av Tess Enarsson -2020

Gicleétryck – vad är det?

Fine Art Prints – Grafiskt tryck – Reproduktion av konst

Tre av mina akvareller från förra året har jag nu lämnat in till ett tryckeri som printar Fine Art. De fotograferar av mina akvareller, justerar färger, tar bort min signatur i tavlan så jag sen kan signera dem under trycket med min signatur som bekräftar kopians nummer och antal tryck som får göras för att bli en begränsad upplaga. Jag valde 30 exemplar av vardera motiv. Det kommer då att stå Tess Enarsson nr x/30 – 2020. När de är slut får jag aldrig skapa ytterligare tryck av motivet, det har jag intygat till mina kunder och de har handlat därefter. Att skapa gicleétryck gör att fler kan njuta av motiven till en billigare peng än originalen. Ju större upplaga desto lägre pris.

Hedemorahöns -2019 60×40 cm Gicleétryck

Hur går tryckprocessen till?

Det nya trycket justeras och provtryck tills dess att de matchar originalet så långt det går i färgerna. Till gicleétrycken har jag valt att använda en kraftigt akvarellpapper Hahnemühle German Etching, Fine Art-papper, 310 gram med grov gräng, som på originaltavlorna, men då använder jag Arches 300 grams. Den grova grängen ger trycken djup och struktur. Pappret är syrafritt vilket betyder att det är åldersbeständigt. Trycket görs digitalt med Epson HDR Ultrachrome bläck som är arkivbeständigt. Gicleétrycken håller i mer än i en livslängd. Gicleétrycken är 40×30 cm stora med en vit kant runt motivet. Säljs som lösa blad och måttet är enkelt att hitta en vacker ram till utan att krångla med passepartouter eller rammakare om man inte vill.

Köpa konst i original och tryck

Det var meningen att jag skulle ställt ut nu i mars på Stockholms Konstsalong i Nacka, men den är nu framskjuten till hösten pga rådande omständigheter av Corvid-19 viruset. Under påsken håller Enköping konstrunda i kommunen, vi får se om den ställs in. Är jag frisk så kommer jag hålla öppet hos mig i Enköping oavsett, om inga nya restriktioner tillkommer.

Vill du hellre titta och handla online så finns originalen i nitt online-galleri konst.se/tessenarsson och gicleétrycken i e-shoppen shop.tessenarsson.se

Håll er friska och passa på att njut av våren hemma om så behövs – varför inte med en fin tavla!

Hej så länge!
Tess

2 thoughts on “Oljemålning & gicleétryck

  1. Jag och min vän Ulf tycka att din konst är jätte fint och färgerna du använda är glada. Det vad jag har köpt från dig till mina vänner som present blev mycket uppskattat. Tack! Dr.gSieglinde Saidavi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *