Utmaning – Var kreativ hemma med färg & form!

Bild: Utmaning! Var Kreativ hemma!

Nu vill jag utmana dig!

Är du sugen på att skapa hemma och inte vet riktigt vad du vill göra? Här kommer flera kreativa tips nu när många befinner sig hemma på grund av Corona-viruset. Ta fram färg, papper och penna och prova på lekfulla former, teckna av din vän, husdjuret eller en vacker frukt. Ladda upp på FB & Insta och tagga!

Extra kreativt blir det om alla taggar sina kreativa teckningar och kan inspirera varann! Publicera dina kreativa övningar på sociala medier och tagga med #kreativ_med_tessenarsson. Om du även taggar inläggen med  @tessenarssondesign så får jag en liten pling om det. Då kör vi!

Bild: lek med färg

Lek med färg och former. Här har jag använt akvarellpennor som jag sen använder vatten på för att få det mer mjukt.

Teckna & måla

Att teckna och måla behöver inte kännas jobbig och svårt. sänk kraven, blir det fel, börja om på nytt, ingen skada skedd. I början kan det vara enkelt att använda kol att skiss med. Lätt att sudda med fingrarna och att justera. Teckna lätt, yttre konturer, sudda inte bort alla streck vart eftersom, skissa svagt och när du hittat dina linjer markera dem lite mer.

Ett bra sätt att börja teckna kan vara att måla av något du alltid har med dig, din hand eller fot.

 

En fot skissad i lite fri form.

 

En tekanna med härliga former är spännande att prova på.

Titta i köket om du har en frukt eller en grönsak med en form du tycker om.

 

En pepparfrukt får stå modell. Här har jag använt torrpastellkritor. De går också bra att sudda och jämna ut med fingrarna.

 

Lök har många hemma. Man behöver inte vara så detaljerad.

Måla av från foto

Att måla från foto är en klassiker. Motivet är oftast still och det är ofta lättare än att se motivet på riktigt, i 3D. Du har säkert något inspirerande foto hemma som du kan använda. Annars hittar du kanske något i en tidning eller på nätet. Använder du bilden för din egen skull så behöver du inte fråga för att använda den som förlaga.

Här är en bild från sommaren som fått en skiss och en grundteckning på akvarellpapper.

 

Resultatet blev så här.

När jag målar småfåglar i akvarell kan det se ut så här. Jag brukar också be om lov av fotografen för att använda de foton som jag valt som underlag eftersom jag sen ställer ut och även säljer dem. Här har Bo Stiernbring i från Nacka fotat, @runosfoto som han heter på sociala medier. Fina bilder om man gillar fåglar.

 

Arbete med småfåglar. Jag tejpar upp mina akvarellpapper med maskeringstejp. När jag gör små bilder jobbar jag ibland på flera. En slät, slipad och lackad skiva under toppen tycker jag. Är man riktigt kreativ så kan man så klart göra en själv.

 

Lavendel, enkelt men vackert. Här behöver du inte heller så många färger.

Lek med färg

Har du färger hemma? Det finns så många varianter, pennor, tuschpennor, färger i tub, akvarell, olja, akryl, vattenfärger eller bets, målarfärg, tygfärg eller textilpennor. Kanske calligrafipennor för att skriva vackert? Du kan också skapa på tyg. Förr när det var poppis med kilar i byxorna målade jag vackra symboler eller mönster med fast textilpenna och sydda in dem. Jag har tidigare också skapat schablonmallar för ärmarna på munkjackor och collagetröjor. Fyll i med textilpennor.

Ta fram papper och lek med former och färger.

 

Små fantasifiskar tecknade med permanent Fine Art Pen/tunn tuschpenna. Den färgar inte av sig när jag sen färglägger med akvarell eller vattenfärg. Använd annars en hård blyerts, 2H exempelvis.

Former

Vad är det som gör att en form ser ut som den form du ser? Ljus och mörker, skuggor och högdagrar. Prova att rita av en form med streck. Tätare streck där det är mer skugga.

 

Former av streck.

Att dra ett rakt streck är inte alltid så lätt. Prova så får du se. Sätt två punkter och försök starta och sluta vid punkterna. Ju längre streck desto svårare. Tävla med varann om ni är flera.

 

Granar av streck och spiraler. Hitta på dina mönster och former. Tallarna bredvid behöver inte ha vanliga barr.

 

Vilka mönster och former kan du komma på?

Lycka till med dina kreativa övningar! Om du vill var mer kreativ och önskar fler kreativa idéer få du gärna höra av dig till mig eller kommentera här. Brev går självklart också bra, allt behöver inte vars digitalt.

E-post: studio@tessenarsson.se eller Facebook och Instagram @tessenarssondesign. Glöm inte att tagga dina kreativa övningar med #kreativ_med_tessenarsson

I min online-shop finns inredningsdesign utifrån mina akvareller,  shop.tessenarsson.se och vill du se min konst hittar du dem på mitt online-galleri konst.se/tessenarsson Var rädd om dig! /Tess

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *